Radno vrijeme ureda:  pon-pet 09-16 - Subota (ured ne radi, preuzimanje ljubimaca na terenu) 09-14
info@petmemo.hr+385 1 5101 635
Prvi Hrvatski krematorij za kućne ljubimce. Na usluzi vlasnicima ljubimaca od 2013.
0
0.00  0 stavki

Nema proizvoda u košarici.

Radno vrijeme ureda: pon-pet 09-16 - Subota (ured ne radi, preuzimanje ljubimaca na terenu) 09-14
Radno vrijeme ureda: pon-pet 09-16 - Subota (ured ne radi, preuzimanje ljubimaca na terenu) 09-14
Prvi Hrvatski krematorij za kucne ljubimce. 
Na usluzi vlasnicima ljubimaca od 2013.
Prvi Hrvatski krematorij za kucne ljubimce. Na usluzi vlasnicima ljubimaca od 2013.
0
0.00  0 stavki

Nema proizvoda u košarici.

Savjeti i pomoć

Kada se suočite sa gubitkom Vašeg ljubimca, možete osjetiti niz različitih emocija. Gubitak ljubimca je najčešće bolno i uznemirujuće iskustvo, i svatko od nas proživljava ga na poseban način. 
Mi u Pet memo razumijemo Vaš gubitak i osjećaje koje proživljavate, i tu smo da Vam pomognemo i te trenutke učinimo što podnošljivijim.
Ukoliko Vam je potreban bilo kakav savjet ili pomoć, slobodno nam se obratite. Nastojat ćemo Vam pružiti maksimalnu podršku, ili Vas uputiti na naše vanjske suradnike kod stručnih pitanja poput psihološke pomoći.

U nastavku Vam donosimo par informacija i savjeta:
Faze reakcije na smrt ljubimca
Tugovanje za kućnim ljubimcem je proces psihičkih i emocionalnih reakcija na gubitak kućnog ljubimca. Unatoč činjenici da svatko od nas na svoj način proživljava svakodnevne emocije, pa tako i saznanje o smrti ljubimca, istraživanja su definirala par osnovnih faza kroz koje prolazimo u tugovanju:

Šok

Tupi osjećaj praznine, nešto je što vas može pratiti od par sati do nekoliko dana. U tim trenutcima može se javiti neorganiziranost i dezorijentiranost, te snažan osjećaj nevjerice.

Čežnja

Potpuno je očekivani osjećaj nedostatka nakon smrti kućnog ljubimca. U ovoj fazi, može se javiti preokupacija sa konstantnim mislima o uginulom ljubimcu, koju prate emocije poput snažne tuge, straha, ljutnje. Navedeni se osjećaji jako često prenose i na okolinu pojedinca, te utječu na okruženje, prijatelje, članove obitelji ili veterinara.

Neorganiziranost

Nakon smrti ljubimca, Vaša se dnevna rutina uvelike mijenja, i započinjete život bez vašeg životinjskog prijatelja. Svjesno pokušajte popuniti praznine u Vašem dnevnom rasporedu (poput jutarnjih šetnji, rituala pripreme hrane, ili situacije kada vas je ljubimac dočekivao pri dolasku kući) sa nekim drugim aktivnostima koje će promijeniti ritam vašeg dana i popuniti te trenutke.

Normalizacija

U ovoj fazi, pojedinac se polako vraća u životnu rutinu bez svog ljubimca. Vjerojatno nikada nećete zaboraviti ljubimca kojeg ste izgubili, i još će se javljati periodi saznanja i tuge, ali isto tako, postupno prihvaćate novu situaciju i pronalazite nove trenutke veselja i sreće u stvarima koje vas okružuju.

Kako se djeca nose sa gubitkom
Gubitak kućnog ljubimca ima dvojaki utjecaj na dječju psihu. Djeca osjećaju gubitak člana kućanstva već od najranije dobi, a i stanje psihe roditelja uvelike utječe na emocije i osjećaje djeteta.

Obzirom na specifičnosti odgoja svakog pojedinog djeteta, u nastavku Vam samo prenosimo zapažanja stručnjaka o stavu prema smrti u različitim fazama dječjeg razvoja. Za sve savjete o odnosu prema djetetu u trenutku gubitka ljubimca, možemo Vas uputiti na našeg stručnog suradnika sa područja psihologije.

Novorođenče do 2 godine starosti

Dijete će sigurno osjetiti razinu stresa koja se u vama nalazi, ali bez svijesti o tome od kuda i zašto taj stres dolazi.

2 do 4 godine

Postoji razumijevanje i svjesnost da je smrt ljubimca važan obiteljski događaj. Još uvijek ne postoji svijest da je smrt definitivna i krajnja. Dijete u ovoj dobi, potpuno će otvoreno i sa puno znatiželje i pitanja razgovarati sa vama o smrti i gubitku ljubimca. Kao i svaki drugi događaj koji obilježi njihovu svakodnevnicu, dijete u ovoj dobi će proživljavati nestanak ljubimca kroz igru. Kroz crteže ili igru sa svojim igračkama.

5 do 8 godina

Djeca u ovoj dobi nisu sklona razgovorima o smrti. U ranijoj dobi, vjeruju da se smrt može izbjeći ili se od nje sakriti. Iz mnogobrojnih razloga, tugovanje za ljubimcem može biti odgođeno, i javiti se u djetetu tjednima, ili čak mjesecima nakon gubitka ljubimca. Oko 8. godine, dijete će početi shvaćati da je smrt definitivna i neizbježna.

9 do 12 godina

U ovoj dobi, djeca su sposobna izraziti tugu i proživljavati smrt ljubimca. Znatiželja djeteta potaknuti će brojna i detaljna pitanja o eutanaziji ili samom činu umiranja kućnog ljubimca.

13 do 17 godina

Tinejdžeri proživljavaju velike i značajne promjene u ovoj fazi odrastanja. Svaki utjecaj iz okoline može dodatno pojačati ovo senzibilno razdoblje razvoja. U trenutku će htjeti da ih tretirate kao odrasle osobe a već u slijedećem momentu tražiti vašu podršku poput mlađeg djeteta. Odnos sa prijateljima u ovoj dobi je izrazito važan, pa obratite pažnju i na taj segment.

Kako reagiraju vaši drugi ljubimci

Ukoliko ste vlasnik više kućnih ljubimaca, koji su navikli na suživot u vašem domu, morate očekivati i njihove reakcije na iznenadni gubitak prijatelja. Neke od reakcija i promjena u ponašanju mogu biti:

  • Tjeskoba ili potreba da se cijelo vrijeme nalaze u vašoj blizini
  • Promjene u dinamici prehrane ili spavanja
  • Nezainteresiranost
  • Ponekad i destruktivno ponašanje
  • Pretraživanje okoline za nestalim prijateljem

Kako bi pomogli svojim ljubimcima da prebole taj gubitak, pokušajte im (kao i sebi) dati dovoljno vremena za tugovanje. Pružite im veću pažnju i više vremena, počastite ih slatkišem, zabavite nekom novom igrom. Poput ljudi, i životinje tuguju na različite načine, kako bi najbolje pomogli vašim kućnim ljubimcima, savjetujte se sa svojim veterinarom.

Kada je vrijeme za novog ljubimca
Ne postoji najbolje ili pravo vrijeme za nabavku novog kućnog ljubimca. Različiti pojedinci, na različite načine proživljavaju ovo pitanje. Ukoliko ste se odlučili za nabavku novog ljubimca, budite sigurni da se možete nositi sa novim zahtjevima životinje koju dovodite u dom i emocijama koje slijede.

Ne očekujte da će novi ljubimac zamijeniti gubitak ili popuniti prazninu. I ne žurite sa odlukama o nabavci novog ljubimca, dozvolite sebi da tu odluku donesete svjesno i bez da na vas utječu snažne emocije nastale gubitkom dugogodišnjeg prijatelja.
Pet memo d.o.o.  (Član IAOPCC)  Nikole Šubića Zrinskog 16b, 10430 Samobor
Tel: +385 1 5101 635    Email: info@petmemo.hr
pushpinchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram