Kako se djeca nose sa gubitkom

Gubitak kućnog ljubimca ima dvojaki utjecaj na dječju psihu. Djeca osjećaju gubitak člana kućanstva već od najranije dobi, a i stanje psihe roditelja uvelike utječe na emocije i osjećaje djeteta.

Obzirom na specifičnosti odgoja svakog pojedinog djeteta, u nastavku Vam samo prenosimo zapažanja stručnjaka o stavu prema smrti u različitim fazama dječjeg razvoja. Za sve savjete o odnosu prema djetetu u trenutku gubitka ljubimca, možemo Vas uputiti na našeg stručnog suradnika sa područja psihologije.

Novorođenče do 2 godine starosti

Dijete će sigurno osjetiti razinu stresa koja se u vama nalazi, ali bez svijesti o tome od kuda i zašto taj stres dolazi.

2 do 4 godine

Postoji razumijevanje i svjesnost da je smrt ljubimca važan obiteljski događaj. Još uvijek ne postoji svijest da je smrt definitivna i krajnja. Dijete u ovoj dobi, potpuno će otvoreno i sa puno znatiželje i pitanja razgovarati sa vama o smrti i gubitku ljubimca. Kao i svaki drugi događaj koji obilježi njihovu svakodnevnicu, dijete u ovoj dobi će proživljavati nestanak ljubimca kroz igru. Kroz crteže ili igru sa svojim igračkama.

5 do 8 godina

Djeca u ovoj dobi nisu sklona razgovorima o smrti. U ranijoj dobi, vjeruju da se smrt može izbjeći ili se od nje sakriti. Iz mnogobrojnih razloga, tugovanje za ljubimcem može biti odgođeno, i javiti se u djetetu tjednima, ili čak mjesecima nakon gubitka ljubimca. Oko 8. godine, dijete će početi shvaćati da je smrt definitivna i neizbježna.

9 do 12 godina

U ovoj dobi, djeca su sposobna izraziti tugu i proživljavati smrt ljubimca. Znatiželja djeteta potaknuti će brojna i detaljna pitanja o eutanaziji ili samom činu umiranja kućnog ljubimca.

13 do 17 godina

Tinejdžeri proživljavaju velike i značajne promjene u ovoj fazi odrastanja. Svaki utjecaj iz okoline može dodatno pojačati ovo senzibilno razdoblje razvoja. U trenutku će htjeti da ih tretirate kao odrasle osobe a već u slijedećem momentu tražiti vašu podršku poput mlađeg djeteta. Odnos sa prijateljima u ovoj dobi je izrazito važan, pa obratite pažnju i na taj segment.