Česta pitanja

Što se dešava sa ostacima mojeg kućnog ljubimca ukoliko ne koristim usluge Pet memo krematorija?

Nakon eutanazije, veterinar je obvezan posmrtne ostatke vašeg kućnog ljubimca predati u kafileriju. Tamo se oni termički obrađuju zajedno sa ostalim životinjama, ostatcima iz klaonica, otpacima iz hrane. Samom preradom nastaju proizvodi poput koštanog brašna ili masti, koji se dalje koriste u različitim industrijama.

Kako mogu biti siguran da će pepeo koji mi je vraćen biti isključivo od mojeg kućnog ljubimca?

Individualna kremiranja vrše se isključivo jedno po jedno,  uz poštivanje stroge procedure praćenja i dokumentiranja posmrtnih ostataka. Procedure koje koristimo i sistemi obilježavanja ostataka, preuzeti su od najvećeg međunarodnog udruženja krematorija za kućne ljubimce. Provjere oznaka kojima su obilježeni posmrtni ostaci vašeg ljubimca vrše se 4 puta u toku cjelokupnog procesa.

Koja je razlika između individualnog i grupnog kremiranja?

Pri individualnom kremiranju vrši se zasebno kremiranje samo jednog kućnog ljubimca i u tom slučaju moguće je vratiti pepeo vlasniku, ukoliko to želite. Pri grupnom kremiranju, kremira se par ljubimaca istovremeno, ali i dalje sa posebnom pažnjom i dostojanstvom. U ovom slučaju nismo u mogućnosti posebno odvojiti i vratiti vam pepeo vašeg kućnog ljubimca.

Koliko dugo traje kremiranje, odnosno kada mogu dobiti pepeo svog ljubimca?

Sam proces kremiranja zavisi o veličini životinje, a traje u prosjeku oko sat vremena. Za vlasnike kućnih ljubimaca sa šireg područja Zagreba, vrijeme od preuzimanja ostataka ljubimca do predaje urne sa pepelom iznosi oko 3 do 4 dana. Za ostale dijelove Hrvatske, taj period može iznositi od 5 do 10 dana, ovisno o području na kojem se nalazite.

Želim izabrati jednu od specijalnih urni iz Vaše ponude, kako da znam koja veličina je potrebna?

Pepeo koji ostaje nakon procesa kremiranja iznosi oko 4% težine životinje. Za detaljne informacije, najbolje je da se posavjetujete sa nekim od naših djelatnika.

Što da radim ukoliko moj ljubimac ugine u noći ili za vrijeme vikenda?

Naš ured radi od 8 do 16 svakog radnog dana, za sva pitanja ili pomoć koja vam je potrebna izvan radnog vremena, kontaktirajte naš dežurni telefon koji Vam je na raspolaganju svakog dana, i u toku blagdana od 00 do 24h. Sa našim djelatnicima moći ćete dogovoriti i preuzimanje izvan radnog vremena.

Smrt ljubimca me iznenadila dok sam boravio u RH, da li mogu pepeo svog ljubimca prenijeti preko granice?

Obzirom na različite carinske regulative, ne možemo Vam garantirati prenošenje pepela za svaku zemlju, ali u mogućnosti smo izdati vam certifikat kojim se specificira postupak i kremiranje, te navodi dokumentacija kojom se dokazuje da je Pet memo, ovlašteni  krematorij za kućne ljubimce.